Raspberry Pi Notlarım

Homepage - Anasayfa


17.10.2015 - Weaved IOT ile WebIOPi ve Raspberry Pi 2 Model B v1.1 Tam Çözüm Uzaktan GPIO Kontrolü

Günlüğümü takip eden arkadaşlar bilirler. Çok uzun zamandır bu problemi çözmeye çalışıyorum. İşte bu sefer kesin çözümü sizlerle de paylaşıyorum. Hazır mısınız? :)
Öncelikle yapmaya çalıştığımız şey internetten Raspberry Pi 2 Model B v1.1'in GPIO 40 pinlerini kontrol etmek. Pinlerden enerji temin etmek veya enerji akışını durdurmak ve böylelikle LED yakıp söndürmeyi amaçlamıştık. Önceki Raspberry Pi modellerinde 512MB'lıklarında 24 GPIO pini olduğu için WebIOPi sorunsuz çalışıyordur çünkü kitabımızda da bu böyle anlatılmış. Ancak yeni versiyon sayılan Raspberry Pi 2 Model B v1.1 için 40 pin bulunduğundan dolayı bu WebIOPi yapısı hemen kurulumda çalışmıyor. Zaten çalışmadığının ekran görüntüleri 15.10.2015 denemelerinde yer vermiştik. Arayüz 192.168.n.n:8000'den açılıyor ama gri kutucukların üzerinde IN veya OUT olarak bir şey görünmüyor ve kontrolünü sağlayamıyorduk. Netice itibarı ile sıfırdan format atıp tekrar tekrar denemeye çalışmıştım ama becerememiştim. Valla beceremedim. Sebep WebIOPi'nin güncelleyenlerinin Raspberry Pi 2 Model B v1.1'ler için uyum sağlatamamalarıymış. Open Source projelerinde geliştiriciyi küstürdüğünüzde böyle tepkilerle karşılaşabiliyorsunuz. Kickstarter projelerinde bol bol destek verip motivelerini arttırmak gerek ki üretim yapacak kaynağı bulsun adamlar. Bu onlar için değil sadece canım ülkem Türkiye için de bu böyle. Genç arkadaşları destekleyin ki destek bulasınız. Valla.

İşte Remote Control dedikleri yapıya başlamadan önce yapılması gereken ilk şey (bence) Raspberry Pi'nize sıfırdan NOOBS üzerinden Raspbian kurulumu yapmanız. Ardından Wi-Fi anteninizi USB'den bağlayın ki bunu anlatalı haftalar oldu. Yoksa da ethernetten internet bağlayın çünkü gerekli dosyaları internetten sağlayacağız. İşte terminale yazacağımız kodlar sırasıyla:

cd /home/pi
sudo wget http://sourceforge.net/projects/webiopi/files/WebIOPi-0.7.1.tar.gz
sudo tar xvzf WebIOPi-0.7.1.tar.gz
cd WebIOPi-0.7.1
sudo wget https://raw.githubusercontent.com/doublebind/raspi/master/webiopi-pi2bplus.patch
patch -p1 -i webiopi-pi2bplus.patch
sudo ./setup.sh
Kurulum esnasında "Do you want to access over Internet?" diyorsa y yazıp giriş yapın çünkü internet üzerinden kumanda edeceğiz.

Buraya kadar WebIOPi bileşenlerini kurup yamasını Raspberry Pi 2 için yapmış olduk. 24 pinlik yapı 40 pinli yapı için de çalışır hale gelecek.

cd /home/pi
sudo wget https://github.com/weaved/installer/raw/master/binaries/weaved-nixinstaller_1.2.13.bin
sudo chmod +x weaved-nixinstaller_1.2.13.bin
sudo ./weaved-nixinstaller_1.2.13.bin
Protocol Selection Menu alanına kadar geldiğinizde 3'ü tuşlayıp giriş yapın.

Ardından terminal böylece dursun Weaved.com sitesine giderek ücretsiz üyelik açın. Kullanıcı adınız mail adresiniz olacak bir de şifre belirleyin. Size UID numarası tanımalanacak şu şekilde: 80:00:00:05:46:nn:nn:nn ardından Weaved.com size otomatik olarak takma ad verecek ki bunu daha sonradan kullanasınız. Sonradan kendi profil sayfanızdan bu takma ada tıklayarak haberleşme protokolüne başlayacaksınız. Terminaline gelip haberleşmeyi başlat/durdur/durumu oku yapabilmek için kodunuz:

sudo /usr/bin/Weavedwebiopi8000.sh start|status|stop
Weaved üzerinde haberleşme protokolünü başlatıp bir internet sayfasını açtığınızda size kullanıcı adı: webiopi şifre: raspberry soracak. Tamam dedikten sonra artık kontrole hazırsınız. Mesela ben LED yakıp söndürebiliyorum artıkın :D

Bu çözüm için yararlandığım iki adet kaynak: Google Gruplarında WebIOPi ve Stack Exchange forumlarında Raspberry Pi Forumu yardım etti.

18.10.2015 - Kamera ile İnternet Yayını Yapmak

Ne büyük heyecan yaşadım başlığı yazarken dostlar. Robot Kutusu üzerinden vermiş olduğum siparişin içerisinde kamera da vardı. Hatta önceki günlerde incelemesini de yapmıştık ama şu WebIOPi gündemimizi çok uzun süre meşgul edince heyecan verici bir özellik olan kamera ile ilgilenemedik ne yazık ki. Kitabımızda 7. bölümden devam ediyoruz tekrardan kamerayı ele alıp inceliyoruz. Raspberry Pi Kamerası 2592 x 1944 = 5MP düzeyinde fotoğraf çekebiliyor. Hatta oldukça etkili ve kaliteli çekip yapmıştık hatırlarsanız kendimi çekmiştim :D Bu kamera ile 30FPS ile 1080P video kaydedebilir ve yayın yapabiliyoruz. 60 ve 90 FPS ile 720p düzeyinde kayıt yapmaya izin veriyor. 3 gramlık bir kamera bunları yapabiliyor işte. Aslında 2 tip kamera var Standart kamera ve Pi NoIR yani no-IR yani yok kızılötesi filtresi anlamına geliyor. Yani TV kumandasıyla kırmızı tuşa basarken çıkan ışını NoIR kamera ile görebilirim demektir. Laboratuvarda bakteri incelerken kızılötesi ışınları yakalayabiliyormuşuz. Belki buradan bir proje çıkartırız ne dersiniz gelecek için? Bence mümkün. Biyoloji okuyan arkadaşlara duyurulur :D Bizim kameramız Raspberry Pi'nin üzerindeki sokete oturtuluyor. Eğer sizde USB soketli bir kamera varsa buradaki adresten Raspberry Pi destekliyor mu bir bakınız Webcam'lere. Biz CSI portundan doğrudan kamerayı bağlıyoruz. Raspberry Pi açıldıktan sonra şu kodu yazıp kamerayı aktifleştirelim:

sudo raspi-config
Açılan pencerede Enable Camera seçip aktif edelim. Finish diyerek çıkalım. Genel olarak kullanacağımız komutlar şu üçü arasında gelip gidecek diyor kitabımız: raspistill, raspivid ve raspiyuv. Terminale bunları yazarken -help yazarsanız veya yazmasanız da olur diğer tüm olasılıklar listelenecektir. Şimdi bir video çekimi yapmak için şu kodu çalıştırıp kameraya oynayalım:

raspivid -o onur.h264 - 3000
Bu video 3000 mili saniye boyunca yani 3 saniye boyunca kayıtta kalacak ve onur isminde .h264 uzantısıyla kaydolacaktır. Bu uzantı, kapalı kaynak uzantılı olan MPEG-4'e karşılık bir rakip olarak tasarlanmış bir açık kaynak uzantısıdır. Bu videoda nasıl çıktığınızı merak ediyorsanız şu kodu çalıştırmak yeterli. Videonuz pi klasör dizininde kayıtlanmış olduğu için:

omxplayer onur.h264
Ve 3 saniyelik videoda böyle çıkmış oldunuz. Eğer ses olsaydı ve bunu dinlemek isteseydik ki sonradan tekrar bakarız bu işe. Oynatma kodu şöyle olurdu:

omxplayer -o hdmi onur.h264
Raspberry Pi'de bulunan .h264 uzantılı videoyu Windows ile açamayacağımız için Raspberry Pi'ye dönüştürücü (converter) yükleyelim. Kodu:

sudo apt-get update
sudo apt-get install gpac #sorarsa y tuşlayın enter'layın.
Ardından dosyamızın formatını dönüştürmek için şu kodu kullanmamız gerekiyor:

MP4Box -add onur.h264 onur.mp4
Buraya kadar bir yapalım. Bakalım Raspberry Pi'de .mp4 oynatabiliyor muyuz otomatik olarak? Evet .mp4 uzantılı videomuzu Raspberry Pi'nin varsayılan tarayıcısı üzerinde oynatabilyoruz.

20.10.2015 - Raspberry Pi'den Çıkan SD Kartı Windows'ta Biçimlendirince 1.5GB'a Düşüp Sabitlenme Hatasının Çözümü

Olay şöyle cereyan etti. Raspberry Pi'de her şey sütliman giderken hafıza kartını çıkartıp (Tabi Raspberry Pi'nin enerjisini kesmeyi unutmayın bu işlemi yaparken) Windows'a takıp biçimlendirince herhangi bir formatta biçimlendirmiş olabilirsiniz fark etmez. Hafıza kartınız eğer 1.5GB'dan büyük ise ki bendeki 32GB olduğu için biçimlendirme sonucunda bu sığa değeri 1.5GB'a sabitleniyor. Tekrar tekrar formatlamak çare olmuyor gençler. Bu problemi çözebilmek adına (Linux, Raspbian vs. dosyalarını Windows görmüyordu diye bir şey hatırlıyorum. Belki ondan olacak.) Android cep telefonumdaki hafıza kartını çıkartıp bu hatalı olduğunu düşündüğümüz hafıza kartını takıp cep telefonumuzun (Tablet de olur yeter ki Android işletim sistemi ve micro SD yuvası olsun) ayarlar kısmından (Android 4.1.2 kullanıcıları için en üstten Daha Fazla seçin ve sonra devam edin.) Kayıt Yeri'ni seçin zaten SD kart simgelidir o, en altta SD kartı biçimlendir yazan yeri tıklayıp kartı komple biçimlendirebilirsiniz. Android her şeyi silip biçimlendirip SD kartınızın üzerinde yazan GB değerinde size cillop gibi kartınızı geri verecektir. Sonra bu biçimlendirdiğiniz SD Kartı Windows'a takıp NOOBS'u yükleyip çıkartıp Raspberry Pi'ye takıp oradan Raspbian (Debian)'ı en baştan kurabilirsiniz. İşte bu problemi de çözdük gençler!

20.10.2015 - Weaved.com'a Yakından Bakış

Geçen gün Weaved.com IOT sitesi üzerinden aldığım üyeliğe istinaden 2 adet peşpeşe mail gelince tekrar bu konuya döneyim dedim. Benden HTTP yerine SSH yapısını kullanmam için şunları yapın diye bir mail gönderdi. Aynen sizlerle paylaşıyorum:
İlla şunu yapın diye mail atıyorlar. İlla şunu yapın diye mail atıyorlar.
Bugün (21.10.2015) yine bir mail gönderdi ve şunları da yapın dedi. Şunları:

Öneriyi uygulayalım bakalım.
Türkçe meali olarak diyor ki Weaved'i kurdun Raspberry Pi'ye ama bağlantı için kullandığın HTTP Port 80'i dinleyen bir webserver kurmadın diyor. Apache bu işler için güzel diyor. İndir ve kur diyor. Peki indirip kuralım. Şu adresten indirme yönergelerini takip ediyorum. Raspberry Pi'deyken terminal kodları:

sudo apt-get install apache2 -y/li>
Raspberry Pi'nin IP adresini bulmak için terminale hostname -I yazıp enter'layın.

Eğer WebIOPi kullandıysanız ve arkaplanda hep çalışıyorsa şu kodla durdurunuz: sudo update-rc.d webiopi remove ve ayrıca durdurmak için terminale sudo /etc/init.d/webiopi stop yazıp enter'layın.

Apache'yi başlatmak için terminale sudo /etc/init.d/apache2 start yazın. Hata alırsanız Raspberry Pi'yi yeniden başlatın.

Yine de Apache'yi başlatamadıysanız benim gibi NOOBS'tan sistemi yeniden yükleyin. Ben WebIOPi kullandığım için onları kaldırma ihtiyacı duydum. Bunu da en hızlı olarak Raspbian yazılımını yeniden yüklemekte buldum. Şimdi Apache Server'ı 192.168.1.110 üzerinden çalıştırabildim:

Raspberry Pi tarayıcısında Apache2 Web Server İlk Çalışması
Şimdi burada tarayıcıya IP numarası yazdık ve HTML sayfasına vardık. Burası bizdeki dosya dizininde /var/www/html/index.html sayfasıdır. Şimdi buraya girip bakalım:

cd /var/www/html
ls -al
Burada ekrana yansıyan satırlarda tek noktalı(Tek noktada sistem kendimi görüyorum diyor.) ve çift noktalı (/www/ parent'ına tekabül ediyor.) satır sonları var. Altında index.html yazan yeri göreceksiniz. Bu tek dosyamız var demektir. Sütunların anlamları ise:

1. Sütun: Dosya veya dizinin izin ve yetkileri
2. Sütun: Dosyanın içinde kaç klasör/dosya/dizin varsa
3. Sütun: Yetkisi olan kullanıcı kimse onun adı
4. Sütun: Yetkisi olan grup kimse onun adı
5. Sütun: Dosya boyutu
6. Sütun: Son düzenlenme tarihi ve zamanı
Burada varsayılan HTML dosya dizini ve index.html dosyası root kullanıcısı tarafından izinli. Bu dosyaları düzenlemek için root yetkisi almanız gerekmektedir. index.html dosyasını düzenlemek için öncelikle sudo chown pi: index.html ile yetki kuşanmanız gerekmektedir. Bu dosyayı düzenlemeye çalışın ve tarayıcıdan görüntülemeye bakın. Eğer biliyorsanız bu HTML sayfasını düzenleyip kendiniz çeki düzen verebilirsiniz. Sayfanın devamında Php kurulumundan bahsediliyor. Şimdilik bu kısmı atlıyorum. Php henüz bilmiyorum ve pek lazım olmadı şimdiye kadar. (Kızmayın bana gençler)

Buraya kadar tüm bu aşamaları neden yaptık? Çünkü 21.10.2015 tarihli yazımıza devam etmemiz gerekiyor. Öncesinde tabi Weaved.com'dan James'in önerisini yapmış olduk. Keza WebIOPi'yi silmek için Raspbian yazılımını tekrar yüklemek gerekti, o ayrı tabi.

20.10.2015 - Raspberry Pi'ye Ses Sistemi Bağlantısı

Elimdeki ses sistemi Logitech S220 olup Raspberry Pi üzerinde Wi-Fi ile internet erişimini sağlayıp ses sistemim çalışıyor mu diye test edeceğim. Youtube'dan güzel bir parça çalıp hoparlör çıkışını Logitech'e vererek ses kalitesine ve Raspberry Pi'nin ısınmasına bakacağım. Şu an sistem çalışırken 40-41 derece arasında bir değer görüyorum. Hadi Youtube'dan şu videoyu başlatalım ve ses sistemini bağlayalım diyecektim ancak Youtube benim Raspberry Pi default tarayıcımda çalışırken takıldı ve videoyu oynatamadı. Derhal Dailymotion.com üzerinden Tom Snare - Apology şarkısını açtım ve güzel güzel dinliyorum. Raspberry Pi'nin 40-41 derece sıcaklığı şarkının 02:44 esnasına gelindiğinde 50 derecelere çıkmış durumda ve İşlemciyi %30 düzeyinde meşgul ettim. Şarkı bittiğinde ise işlemci %0'a indi sıcaklık da 45-46 derecelere bir anda 5 derece fark ederek azaldı. Demek ki şarkı çalarken Raspberry Pi 5-6 derece ısınıyor ve işlemi meşguliyetini %30'lara çekiyor. Şimdi ise Tom Snare - Philosophy şarkısını açtım. Yine 50 derecelerde bir sıcaklık ve %30'larda işlemci yoğunluğu ile karşılaştım. Sesi hoparlöre vermek için ise masaüstündeyken sağ üstte yer alan hoparlör simgesine tıklayarak HDMI konumundan Analog konumuna aldım ki Raspberry Pi'ye bağlı hoparlörümden ses çıkışı alabileyim. Raspberry Pi'den gelen ses fazlaca tiz şu anda. Çünkü Logitech ses sistemim normalde bass sesi inletir. Logitech'in arkasındaki Bass potansiyometresi şu an %75 açıklık durumunda. Yine de ses boğuk ve tiz geliyor. Fresh bir ses yok Raspberry Pi'mde. Yine de kıyaslama yapmak üzere aynı şarkıyı kendi bilgisayarımda da açıp kıyaslıyorum. Netice itibarı ile Windows'tan gelen ses pürüzsüz ve kulağa hoş gelirken Raspberry Pi'de hafif boğukluk durumu devam ediyor. Bu test için ise Macar şarkıcı Heaven Street Seven - Márta şarkısıyla yaptım. Belki Raspberry Pi'de Ekolayzır (ki böyle yazmak istemezdim. Equalizer'dır İngilizcesi) yapılması gerekiyordur. Bir bakıyorum Google'a ve ekolayzır (Hrrr) nasıl yapılıyor Raspberry Pi'de. Bu adreste Alsaequal'in Raspberry Pi'ye kurulumundan bahsediliyor. Hadi yapalım. Terminalde:

sudo apt-get install -y libasound2-plugin-equal
Raspberry Pi masaüstünden Menü --> Preferences --> Audio Device Settings seçip Raspberry Pi'de bulunan "Sound Card" isminizi görebilirsiniz. Bu Raspberry Pi'nin ses kartının adıdır. Bu işlemin ardından asound.conf ayar dosyası yapmak üzere terminale:

sudo nano -c /etc/asound.conf #Yazıp ardından açılan yere
ctl.equal {
type equal;
controls "/home/pi/.alsaequal.bin"
}

pcm.plugequal {
type equal;
slave.pcm "plughw:1,0";
controls "/home/pi/.alsaequal.bin"
}

pcm.equal {
type plug;
slave.pcm plugequal;
}
Bu kodları yazdıktan sonra altta gördüğünüz ^O gibi şeyler ctrl+shift ve o klavyeden gördüğünüz karaktere basmanız gereken demektir. Ardından kodlamaya devam ediyoruz:

sudo nano -c /usr/local/bin/squeezelite_settings.sh
Burada şu kodu şununla değiştirmemiz gerekiyor. Bunu:

SL_SOUNDCARD="sysdefault:CARD=ALSA"
bununla değiştirin:

SL_SOUNDCARD="equal"
Ardından Raspberry Pi'yi baştan başlatıyoruz. Ekolayzır'ı kullanmak için şu kodla başlıyoruz:

sudo alsamixer -D equal
Karşımıza gelen ekranda F5'e baıyoruz. Ardından F6'ya basıp bizim ses kartımızı seçiyoruz. Ki bu bende bcm2835 idi. Onu seçince ekolayzır tek kademeye indi. Burada aşağı ve yukarı tuşlarını kullanarak dB gain kazancını değiştirebilirsiniz Eksi veya artı yönde olarak. ESC ile dilediğiniz zaman :) çıkış yapabilirsiniz. Görüntüler şöyle bendeki:

Bu Ekolayzırın Ana Sayfası Oluyor Bu da bizim oynama yapacağımız ekolayzır sayfamızdır
Yararlandığım Kaynak Burasıdır

21.10.2015 - Ustream İle Video Yayını Kurmak

Dün (20.10.2015) Weaved.com'dan gelen maile istinaden Raspberry Pi'ye NOOBS üzerinden Raspbian kurulumunu yapıp WebIOPi'yi silin Apache yükledik. Şu an Ustream tariflerini okuyup aşama aşama yapmaya çalışıyorum. Kaynağım burasıdır.

Not: Terminale dmesg yazıp enter'a bastığınızda Raspberry Pi'nin iç yapısına dair şeyler sıralanacak. Mesela Wi-Fi USB'den bağlı ise aşağı satırlarda bunu görebilirsiniz.
Not: sudo nano kodu ile GNU nano v2.2.6 penceresi terminal üzerinde başlatılacaktır. CTRL + O = Save (kayıt eder) CTRL + X = Exit (çıkış yapar)
Not: sudo service networking reload kodu ile tüm bağlantılarınız kopartılır ve başlangıç anına dönersiniz. Eğer interneti USB üzerinden veriyorsanız tak-çıkart yapıp tekrar baştan başlatabilirsiniz. Ethernetteyse tak çıkart yapıp en baştan bağlantı kurabilirsiniz. Zaten bu otomatik olarak olacaktır.
Not: if config kodu ile Wi-Fi bağlantısının durumuna bakabilirsiniz. Burada inet addr yazan yerde 192.168'li bir şey görürseniz internetiniz bağlanmış demektir.
Şimdi uzun zaman alabilecek bir kurulum yapacağız:

cd /usr/src
sudo mkdir ffmpeg
sudo chown pi:users ffmpeg
git clone git://source.ffmpeg.org/ffmpeg.git ffmpeg
cd ffmpeg
./configure
make
sudo make install
Kurulumlar uzun sürebiliyor. Biz bu arada Ustream.com'dan üyelik açalım ve hesabımızı aktifleştirelim. Şu anda Astronota Sorun gibi bir program ile NASA uzaydan canlı yayın yapıyordu. Ustream'e üye olduktan sonra Dashboard'a tıklayalım.

Buradan devam et(Buraya kadar yaptıklarım çalışmadı. Bunun üzerinde durup devam edeceğim.):
Yayın yapacağım kanal: https://align.ustream.tv/channel/21442780 Stream için rtmp kodu: https://ustream.zendesk.com/hc/en-us/articles/207851987-How-to-stream-to-Ustream-using-Wirecast-FMLE-TriCaster-or-any-RTMP-encoder RP için kurulum tarifi: https://ustream.zendesk.com/hc/en-us/articles/207852457-Raspberry-Pi-Streaming-video-to-Ustream

22.10.2015 - Raspberry Pi'de Stream Video Yayınını Hiç Yapamayanlar İçin En Hızlı ve En Kolay Tam Çözüm - (Kapalı Devre)

Önceki günlerde Ustream üzerinden yayın yapmaya çalışmıştım ama beceremedim. Şimdi ise internette yapmış olduğum aramalara istinaden kolay ve hızlı bir video aktarım tarifi buldum. Sizlerle de buradaki kaynağı esas alarak tarifi yapıyorum. Elimizde Raspberry Pi 2 Model B v1.1 ve NoIR camera v1.3 var. sudo raspi-config diyerek enable camera ile kamerayı aktifleştirdik. Terminale yazacağınız kodlar şu şekilde:

sudo apt-get install python-pip
pip install picamera
sudo pip install flask
git clone https://github.com/miguelgrinberg/flask-video-streaming.git
dosya görüntüleyicinizi açıp app.py dosyasını bulup içeriğindeki şu satırı şununla değiştirin:

#from camera import CameraUn-comment this line #BU ESKİSİYDİ.
from camera_pi import Camera #BU DA YENİ HALİ YANİ OLMASI GEREKEN - Kaydedip çıkın
ifconfig #kodunu terminale yazıp inet addr: 192.168.n.n yazan yer sizin Raspberry Pi'nizin varsayılan IP'sidir.
python /home/pi/flask-video-streaming/app.py #kodu ile hareketi başlatıyoruz. Tara
Kodu ile hareketi başlatıyoruz. Raspberry Pi'nin varsayılan tarayıcısını çalıştırıp test amaçlı 0.0.0.0:5000 de yazabilirsiniz. Ama zaten çalışan bir IP adresimizin varlığını öğrenmiştik. Onu 192.168.n.n:5000 haliyle tarayıcıya yazmamız yeterli.

Ve artık video çekebiliyor Raspberry Pi'ye bunu atabiliyor ve tarayıcınızdan bunu görebiliyorsunuz. Bildiğim kadarıyla en basit haliyle bu şekilde yapılıyor bu kamera görüntüleme işlemi. Kitapta da bazı anlatımlar var ama kitap eski Raspberry Pi kartlarını referans aldığı için benim kart üst model olup bazen sorun çıkartabiliyor.

NOT: Pencereyi kapatıp işlemi sonlandırmak için alt + F4 tuşlayınız Raspberry Pi'de.

NOT: Bu ağa her kim bağlıysa veya herhangi bir cihaz bağlıysa o cihazın tarayıcısından 192.168.n.n:5000 tuşlandığında görüntü seyredilebildiği için CCTV tarzında kapalı devre kamera sistemi olmuş oluyor. Yani bu videoyu internete göndermediğimiz için web-stream'i yapmamış olmuyor ve kendi içimize kapandığımız için kapalı devre tabirini kullanıyorum.

Ben çalıştırdığım kadarıyla şöyle göründü bana:

23.10.2015 - Bazı Özel Konulardan Bahsedelim

Eğer Raspberry Pi satın almaya çekiniyorsanız veya sanal halini kullanmak istiyorsanız bazı önerilerim olacak. Öncelikle elektronik anlamda kullanmak ve devre çizimlerinde bulunacaksanız Fritzing tam sizin içindir. Yok eğer ben Raspberry Pi'nin masaüstü görünümüne alıştım diyorsanız Windows'tan sanal makina olarak çalıştırmanız için SourceForge.net üzerinden qemu.zip dosyasını indirip aşamaları takip edebilirsiniz. İlla Raspberry Pi satın alacaksınız diye bir kaide yok. Hatta bu satın almalar biraz canınızı sıkabilir belli bir zaman sonra. Kullanmadığınız kart atıl kalıp üzüntü yaratabiliyor. Ben bunu aldım ama kullanamıyorum gibi bir durum oluşmaması için sadece bakıp geçeyim diyenler için emülatörü tavsiye ederim.

The Pi Store'a erişim NOOBS'un v1.4.2 versiyonundan kurulan Raspbian sisteminden sonra kaldırıldı. Çok sağlıklı çalışmayan ve üyelik gerektiren bu yapı bence zaten çok ağır çalışıyordu. Ama hakkını yemeyelim markette güzel uygulamalar da yok değil.

Raspberry Pi satın alacaksanız en son modelinden satın almakta fayda görüyorum. Eski modeller de güzel ama Raspbian gibi yazılımlar sürekli güncellendikleri için eski program parçalarınız eski kalmış olabilir. Mesela ben bu sayfadaki yazıları 1GB'lık Raspberry Pi için ele aldığım zaman hocamızın kitabı yazılırken en son 512MB RAM'li versiyonu vardı ve kitap eski kalmıştı bana göre. Bunun dezavantajlarını çoğu yerde yaşadım. Hatta hatırlarsınız WebIOPi üzerine çalışırken kitaptaki kodları doğru düzgün çalıştıramamış birkaç gün sorun yaşamıştık. Bunun sebebi de 512MB'lık eski Raspberry Pi modellerinde 24 GPIO pini vardı ve bendeki Raspberry Pi 2 Model B v1.1'de 1GB Ram vardı. Eski&Yeni çatışması yaşadım.

Raspberry Pi iyi hoş da Terminal sayfasını esnek bir biçimde kullanamıyorum kod yazarken. Bir türlü kolay bir şekilde nano üzerinde çalışmadım. Kod yazarken Libre Office'e kodlarımı yazıp ardından kodları kopyalayıp ctrl + shift + v ile nano kod ekranına yapıştırıyordum. Zorluk şurdan kaynaklıdır ki yukarı tuşuna basınca üst satıra çıkacağımı hayal ediyor ve bekliyorum ancak gerçekte olan şey ise terminalde çok oluyor bu özellikle, yukarı tuşuna basınca bir önceki geçerli kodu sistem geri çağırıyor ve onu gösteriyor. Bazen iyi bazen kötü bir şey bu. Alışmak gerek. Asabiyete mahal olmaz Maker'cılarda! Çalışmıyorsa tekrar deneriz biz :)

Raspberry Pi'ye taktığınız hafıza kartının içerine Windows'tan attığınız NOOBS'un içinden Raspbian'ı kuruyorsunuz. Ardından dur ben bir format atayım Raspberry Pi'me dediğinizde format atabilmek için yani ana işletim sistemini kurabilmek için Raspbbery Pi başlatılırken shift tuşuna basılı tutmanız yeterli. Bu, doğrudan sizi Raspbian'ın tekrardan kurulumuna götürecek bir yoldur. Sonrasında yazılımı yeniden yükleyebilirsiniz.

Canınız sıkıldığında ve boş kaldığınızda Raspberry Pi'yi elinize alıp onu güncellemek Raspberry Pi'nin hoşuna gidecektir. Bu yaklaşımımınız Raspberry Pi'ye karşı şevkat uyandıracaktır. Tabi şu popüler kodlar ile: (Bunlar olması gereken kullanıcı tripleridir. Ben bunlara zıpır kod diyorum. Mesela Matlab'da programı hemen açıp gözü kapalı yazdığım ilk şey "membrane" kodu olup Matlab'ın simgesini koordinat düzleminde görmektir. Bu bana keyif verir.)

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get dist-upgrade
sudo rpi-update
Kitabın sayfalarını takip ederken tüm konuları burada bahsetmedim. Bazılarını atladım çünkü pek kullanacağımı düşünmedim. Bu benim kişisel düşüncemdir. Mp3 çalsam nedir çalmasam nedir yani.... :p

Raspberry Pi'yi shur down komutuyla kapatınca hala daha kırmızı LED yanar. Tekrar başlatmak istediğimde Raspberry Pi'nin adaptörünü micro USB soket üzerinden bir çekip bir takıyorum 2 saniye içinde. O zaman sistem baştan başlıyor.
Raspberry Pi'de Firefox OS işletim sistemini kurmak için tıklayınız

Önemli bir konu da shut down diyip kapattığınız Raspberry Pi'de hala kırmızı LED yanacaktır. Raspberry Pi'yi bu haliyle tekrar başlatmak için bendeki Raspberry Pi 2 Model B v1.1 için söylüyorum kırmızı LED'in hemen yan kısmında iki adet bakır nokta göreceksiniz. Bu iki noktayı kısadevre ederseniz Raspberry Pi en baştan başlayacaktır. Çok sık kullanacaksanız buraya bir buton lehimleyebilirsiniz. Fotoğraftan göreceksiniz RUN diye de yazılmış kartın üzerine.

24.09.2015 - Raspberry Pi Kurulum ve İlk Çalışması

Robot Kutusu üzerinden HDMI kablo ve micro USB soketli 2 amperlik adaptör içeren 2. siparişim geldi. Evdeki Samsung Televizyona HDMI kablosunu Raspberry Pi ile karşılıklı gelecek şekilde bağladım. 2 amper çıkış verebilen adaptörü de Raspberry Pi'ye bağladım. Ayrıca daha öncelerden evde bulunan Bluetooth klavye ve fareyi de çalışır bir şekilde bağladım. Enerjiyi bağladığım anda elde ettiğim ilk görüntü aşağıdaki gibi oldu. Tam olarak ne olduğunu anlatabilmem için kısa bir video çekip göstereyim isterim:

Daha önceden bende var olan 32GB'lık Class 10 Micro SD hafıza kartının içerisine NOOBS - New Out Of The Box Software yazılımını indirip RAR'dan çıkartıp yerleştiriyorum. Başlangıç seviyesindeki insanlar için en basit ve en uygun olanın bu olduğunu belirtiyorlar. NOOBS tamı tamına 961MB tutarak biraz fazla yer kaplıyor. Eğer sizde 32GB'lık bir hafıza kartı yoksa en az 4GB bari olsun çünkü yarın bir gün ihtiyaç olacak. Başka işletim sistemleri de kurmak istediğimizde hafıza kartımız dolu olursa ilerleyemeyiz. Ne olur ne olmaz 32GB veya en kötü 16GB olsun. Hafıza kartının üzerindeki GB değerini tam kullanacaksınız diye bir şey yok bunu unutmayın. Sistem bir kısmını kendisine ayırarak size kullanım alanı açıyor. 4GB'lık bir hafıza kartı aldığınızda 3.7GB falan yer geliyor. 961MB işletim sistemini kurarken size 2.73GB kalıyor.
Raspberry Pi'yi çalıştırdığınızda gökkuşağı renklerinden sonra bazı seçeneklerde hafıza kartına attığınız işletim sistemlerinden hangisini çalıştırmak istediğinizi size soruyor. Kitabımız 1. seçenek olan Raspbian'ı kurmamızı öneriyor. Onu seçip ilerliyoruz. Kurulum tamamlanırken size birkaç ipucu sunuyor. Bunların ekran görüntüsünü sizlerle paylaşıyorum:

Kurulum sonrasında siyah ekran üzerinde aşama aşama neler olup bittiği listelenirken en üstte 4 adet Raspberry Pi logolarını yanyana görüyoruz. Bu bize elimizdeki kartın 4 çekirdekli yapısını gösteriyor. Yani sistem 4 çekirdeği de başarıyla görüyorum ben demek istiyormuş. En son halde de karşımıza mavi ekran üzerinde gri pencere kutusu beliriyor. Pencerenin başlığı Raspberry Pi Software Configuration Tool (raspi-config) olarak bir ayar penceresinin altında 1 numaralı seçeneği seçip hafıza kartımızda yer alan işletim sistemini kullanacağımızı mavi ekran üstü gri pencereden bildiriyoruz. Listeyi şöyle bir göz ucuyla incelersek 2 numarada kullanıcı şifresini değiştir, 3 numarada masaüstü veya Scratch için Boot aktifleştirmesi, 4 numarada uluslararasılaştırma ayarlamaları, 5 numarada kamerayı aktifleştirmek, 6 numarada Rastrack eklemek, 7 numarada Overclock işlemleri, 8 numarada ileri düzeyde ayarlamalar, 9 numarada raspi-config hakkında detaylar bulunmaktadır. Bugünlük yaptıklarım bu kadar. Zaten pencereden 1. seçeneği seçerseniz masaüstüne gelmiş olacaksınız. Birkaç şey dışında klasik bir masaüstü diyebilirim. Fena da değildi. Detayları sonraya...

29.09.2015 - Raspberry Pi Kurulumdan Sonraki İlk Oturum Açılışı

Klavye ve fare'nin USB antenini Raspberry Pi'nin USB soketlerinden birine taktım. Adaptörü micro USB üzerinden takıp enerjisini verdim. HDMI çıkışını HDMI kablo ile bir monitöre aktardım ve Raspberry Pi'yi çalıştırmaya başladım. İlk enerjilendirmede gelen siyah arkaplan üstünde 4 Raspberry Pi logosu belirdi ve alt kısmında sistemsel kayıtlar(log) bir yandan ilerlerken aniden akış durakladı. İşte şimdi dananın kuyruğunun koptuğu noktaya geldi sıra! Kullanıcı adı ve şifre ile Raspberry Pi'yi açmamız gerekiyor:
Raspberry Pi deliler gibi çalışırken o Raspberry Pi deliler gibi çalışırken satır satır işlenen kodlar
Sistemin akışının kesildiği satırda yazdığı üzere "raspberrypi login:" satırının sağ kısmına kullanıcı adımız olan varsayılan değer olarak "pi" yazıp enter'a basıyoruz. Ardından 60 saniyelik bir süre içerisinde şifreyi doğru girmeniz gerekiyor. Ancak şifre kısmına yazdıklarınız size de görünmüyor, yıldız olarak da kodlanmıyor. Doğru girdiğinizden emin olmak için sistem bir çeşit güvenlik sağlamaya çalışmış ve şifre kısmına yazılanları görünmez yapmış. Bizim varsayılan şifremiz "raspberry"'dir. Klavyeden doğru yazdığımıza emin olduktan sonra ve 60 saniye içerisinde tuşladığımızdan emin olduktan sonra enter'a basıp oturum başlangıç kilidini geçmiş oluyoruz.

Sistem derhal bize ne yapmak istediğini şöyle bir ekran ile soruyor: Şimdi ne yapacaksınız? "pi@raspberrypi ~ $" satırının sağ tarafındaki "_" imlecinin bulunduğu yere daha önceden kurmuş olduğum işletim sistemini başlatmak istediğimi söylemek istediğim için "startx" yazıp enter'a basıyorum ve giriş bölümünü böylece bitirip masaüstü görünümüne dönüyorum.
Raspberry Pi deliler gibi çalışırken satır satır işlenen kodlar İşte Raspberry Pi masaüstüne geldik
Artık Raspberry Pi'yi çalıştırdığım için biraz olsun rahatladım. Şimdi kitabı takip edip sonraki aşamada ne yapacağız ona bakalım. Kitabın ilerleyen sayfalarında 2. ünitede farklı işletim sistemlerinin kurulumları ve bizim az önce yukarıda yaptıklarımızı detaylarıyla anlatan sayfaların arasında şu bilgi biraz önem taşıyor: "Raspberry Pi'nin elektriği bir sepeten dolayı kesilecek olursa, saat ayarınız her seferinde sıfırlanacaktır." Malesef ki bizim anakartlarımızdaki gibi bios pili Raspberry Pi'lerin üzerlerinde bulunmuyor. Mini bilgisayar diyorlar ama bir bios pili yok. Gerçi pil olsa çok yer kaplayacak iyi ki de olmamış desem belki yeridir.

Belki de internete bağlanınca sistem kendisini otomatik olarak tarih ve saatte güncelleme yapıyordur? Henüz internete bağlayamadığım için bunu bilemeyeceğim. Kitabın ilk 2 ünitesini bitirdikten sonra ethernet kablosunun yardımıyla modemimin LAN1'inden Raspberry Pi'nin ethernet soketine internet bağlantısı çekmeyi deneyeceğim. Kitapta bu henüz bahsedilmiyor ama Raspberry Pi'nin dahili tarayıcısını kullanarak belki Google'a giriş yaparım diye düşünüyorum. Raspberry Pi'ye ethernet kablosu üzerinden internet bağlantısı sağladığımda:
Raspberry Pi ters çevrildiğinde
İnternet bağlantısı sağladığımda sağ üstteki saat otomatik olarak 18:53'e döndü. Türkiye saati 21:53 olsa da yerel saat farkından dolayı 4 saatlik fark heralde benim Raspberry Pi kartımın konum ayarlarını yapmadığımdan kaynaklanıyor. Ki bu kesin bence bu yüzdendir. Neyse. Şimdi ise sistem hemen kendisine süper bir hızla IP adresi aldı:
Raspberry Pi ethernet bağlantısı
Hemen sol üstte bulunan tarayıcıyı takip ederek öncelikli olarak www.google.com'a erişimi denedim. Sonra tabi ki kendi sitem olan www.onuryolal.com'a erişip erişemediğime baktım. Kendi internet sitem Google Chrome'da süper çalışır ve görüntülenirken Raspberry Pi'nin varsayılan tarayıcısının bu işi çok da iyi yapamadığını bazı yazı stillerini desteklemeyip kendi yazı stilini kullandığını fark ettim. HTML5 desteği bile acayip farklıydı. Chrome bu konuda aşmış kendisini dedim valla. Yılların tarayıcısı :p
Google'a bağlanabildik :) Derhal internet sitemize bağlanalım.
Bir yere kadar ilerledik bakalım ilerleyen günlerde ne yapacağız :)

BONUS - Raspberry Pi'nin Zıpır Kodları

Her an ihtiyaç duyabileceğiniz ve o olmasa olmaz dediğiniz kodları teker teker sıralıyorum. Haydi artık ne zaman rastgelirse. Bu da Bonus olsun benden :D

sudo apt-get update #Süper Kullanıcı yetkisi ile güncelleme yapacaktır
sudo apt-get upgrade #Süper Kullanıcı yetkisi ile üst versiyona yükseltecektir
sudo apt-get dist-upgrade #Süper Kullanıcı yetkisi ile dağıtımınızı (Raspbian gibi) güncelleyecektir.
sudo rpi-update #Raspverry Pi'yi güncelleyecektir.
hostname -I #Raspberry Pi'nize ait 192.168.n.n IP numarasını gösterecektir.
raspistill -o onur.jpg #Hemen bir fotoğraf çekip onur.jpg dosyasında saklar görüntünüzü.
raspivid -o onur.h264 -t 10000 #10 saniye boyunca video kaydı yapıp onur.h264 dosyasında saklar.
raspistill -g -gs sobol -gc -o - -t 10000 -p 150,150,150,150 #Kamera sizi çekerken 360 derecelik çerçeve dönmesiyle eğlenebilirsiniz.
cat /proc/version #Linux versiyonunu gösterir
cat /proc/cpuinfo #İşlemci ve donanım hakkında bilgileri gösterir
vcgencmd measure_temp #İşlemci sıcaklığını verir
42 adet komutla Raspberry Pi terminal kodları için tıklayınız.

Raspberry Pi'ye Sıfırdan Başladım!

Arduino ile 2013 Aralık ayında tanıştım. 2014'te mühendislik lisans bitirme tezi yazdım. Şimdilerde Arduino artık yetmiyor. Raspberry Pi'ye bir bakayım dedim. Gerçekten Raspberry Pi'ye dair hiçbir şey bilmiyorum. Zamanla öğrenirim diye bu sayfada günlük tutuyorum. Belki siz de beni izler bilmediklerinizi öğrenirsiniz. Neden olmasın? Hoşgeldiniz.

Bu içeriği instructables sayfasında paylaşmıştım. Özetlersek Raspberry Pi Zero modülünü doğrudan ethernet veya wi-fi'ye bağlayamıyoruz. Ama micro USB kısmından internet sağlayabiliyoruz. Bunun da bazı yolları mevcuttur.


Biyomedikal ve Mühendislik

2014 yılında yazdığım lisans bitirme tezime dair detaylara ve bazı incelemelere yer veriyorum. 2014 - Biyomedikal Bitirme Tezim PDF. ARDUINO GÖMÜLÜ SİSTEMLERİYLE PPG SİNYALİNİN ELDE EDİLMESİ VE KALP HIZI ORANININ TESPİT EDİLMESİ Elektrik Mühendisleri Odası 2014 Bitirme Projeleri Ankara Milli Kütüphane Sergi Salonunda Uygulamalı Olarak Halkla Buluşturulmuştur. Teşekkürler EMO!




Arduino


Arduino.cc, Arduino.org, Genuino ve diğer tüm ilişkili şeylerle ilgili şimdiye kadar neler yaptıysam ve daha neler yapabilirsem yazabildiğim kadarını yazayım isterim. Önceden yaptıklarımın üzerinden çok zaman geçse de birkaçını unutmayalım.


23.11.2015 - Arduino Uno ile Lilypad Arduino'yu (ATmega 328) programlayarak LED yakıp söndürmek
Arduino ailesinin bir ferdi olan Lilypad Arduino giyilebilir elektronik için bir çözüm olarak üretiliyor. Birçok çeşidi vardır. Lilypad MP3, Lilypad XBee, Lilypad USB bu çeşitlerden bazılarıdır. Çamaşır makinesinde yıkandığında bozulmaz deniliyor tabi 20-30 derecede ıslak sabunlu su öneriliyor. Ancak bu kartın programlanması adeta bir problem. Çünkü Lilypad Arduino MainBoard için programlama metodu ya FTDI ile ya da ICSP ile olabilmektedir. Ben Lilypad programlamada karşılaştığım zorluk için çözüm önerimi burada sevenlerimle paylaşıyorum.

Öncelikle Lilypad Arduino programlamak için ben harici bir Arduino UNO'ya ihtiyaç duydum. Bu Arduino UNO'dan mevcut ATMEGA328P entegreyi tabi ki çıkartmamız gerekiyor. İşte devrenin bağlantıları:


Lilypad Arduino Bağlantısı
Arduino IDE içerisine yazacağımız kodlar aşağıdadır. Arduino IDE'deyken her ne kadar biz Arduino UNO'yu doğrudan bilgisayara USB kablosu ile bağladıysak da TOOLS (Araçlar) kısmından Lilypad Arduino'yu seçip Processor (İşlemci) için ATmega 328'i seçip PORT kısmından da sizin bağlantınıza ait hangi COM portu tanımlanmışsa onu seçiyoruz. Ve kodlarımızı Arduino UNO üzerinden Lilypad Arduino'ya aktarımını sağlayıp yüklemeyi başlatıyoruz. İşte Lilypad Arduino programlamak Bay Yolal ile bu kadar kolay! Artık aşağıdaki kodu değiştirip kendi Lilypad Arduino'nuzu programlayabilirsiniz.

void setup() { pinMode(3, OUTPUT); }

void loop() {
digitalWrite(3, HIGH); delay(10000);
digitalWrite(3, LOW); delay(1000);
}

Bu anlatışımı aynı zamanda İngilizce olarak instructables sitesine yazmıştım. Oraya da bakmak isterseniz...




15.11.2015 - Arduino Mega ile 2.4" TFT LCD Ekran Kullanımı
Elimizde Arduino Mega ve 2.4" TFT LCD Display ekranımız var ve bu dokunmatik ekrandan öncelikle görüntü almaya çalışıyoruz. Öncelikle şuradaki dosyaları indirelim ve Arduino kütüphanesine atalım.

Eğer Uno ile kullanmak isterseniz .cpp dosyasındaki MEGA yazan kodları UNO ile değiştirmeniz yeterli.

Youtube'a yüklediğim video şu şekildedir:


Stack Exchange forumlarından bulduğum çözüm sayfası şuradadır: https://arduino.stackexchange.com/questions/1138/2-4-tft-lcd-shield-isnt-working-on-arduino-mega/4537#4537


14.11.2015 - Arduino UNO ile u8glib kütüphanesi ile 0.96" OLED 4 pinli I2C iletişimli ekranda sıcaklık, nem ve çiğ noktasını göstermek
Elimizde Arduino UNO var en orjinalinden ve u8glib kütüphanesiyle çalışıyorum. Ayrıca elimde 4 pinlik OLED yani organik ışık yayan diyot içeren ekran var. Bu ekranı I2C protokolü ile kontrol eden u8glib hazır kütüphanesiyle ekrana ortamın sıcaklık, nem ve çiğ noktası değerini yazdırıyorum. Buyrun kullandığım malzemeler:
U8glib kütüphanesini indirmek için tıklayınız Kütüphaneyi indirdikten sonra rar'dan çıkartın ve kitaplık kısmındaki belgelerim kısmındaki Arduino klasörü içindeki library klasörünün içerisine yerleştiriniz.

Arduino UNO'ya yüklediğim kodlar şunlar: (OLED için VDD=5V GND=GND SCL=A5 SDA=A4 bağladım.)

0.96 inches OLED display usage with Arduino UNO

#include "U8glib.h"
#include dht11.h //küçüktür ve büyüktür arasına yazın
#define DHT11PIN A2

U8GLIB_SSD1306_128X64 u8g(U8G_I2C_OPT_NONE);
dht11 DHT11;

float a = 0;
float b = 0;
float c = 0;

void setup() {
Serial.begin(9600);
Serial.println("DHT11 test");
}

void loop() {
int chk = DHT11.read(DHT11PIN);

u8g.firstPage();

do {

//u8g.drawStr(8, 30, "Eeee");

Serial.print("Nem (%): ");
a = (float)DHT11.humidity;
Serial.println(a, 2);

Serial.print("Sicaklik (Celcius): ");
b = (float)DHT11.temperature;
Serial.println(b, 2);

Serial.print("Cig Olusma Noktasi: ");
c = DHT11.dewPoint();
Serial.println(c, 2);

delay(100);

u8g.setFont(u8g_font_4x6);
u8g.drawStr(1, 8, "nem yuzdesi");
u8g.drawStr(50, 8, "sicaklik");
u8g.drawStr(85, 8, "cig noktasi");
u8g.drawStr(5,53,"YolalGLASS www.onuryolal.com");

u8g.setFont(u8g_font_gdr25r);
char buf[9];
sprintf (buf, "%d", (int)a);
u8g.drawStr(0, 40, buf);
delay(200);

char buff[9];
sprintf (buff, "%d", (int)b);
u8g.drawStr(45, 40, buff);
delay(200);

char bufff[9];
sprintf (bufff, "%d",(int) c);
u8g.drawStr(90, 40, bufff);
delay(200);


} while( u8g.nextPage() );

delay(10);
}

01.01.2015 - Eclipse ile Arduino Programlamak




Bu uygulamamız ile Eclipse kod geliştirme ortamı (Eclipse IDE) üzerinde Arduino devre kartlarını programlayacağız. Bilgidiğiniz gibi Arduino UNO, Arduino Mega gibi devre kartlarını MATLAB Simulink ile, Arduino.exe ile veya Arduino IDE de diyebiliriz ya da Proteus ISIS & ARES ile programlayabiliyoruz. Bu yazımda ise Eclipse gibi şık bir geliştirme ortamında şık bir geliştirme gerçekleştirmeyi öğreneceğiz. Tahmini tamamlanış süresi yaklaşık olarak 1 saat sürebilir. Hadi başlayalım!

Her şeyden önce "Bilgisayarım" altında "C" dizini altında "ArduinoEclipseDEV" ismini vereceğimiz boş bir yeni klasör oluşturalım çünkü lazım olacak ve aktif olarak kullanacağız.

eclipse.org sitesindeki sağ üst kısımda yer alan download seçeneğine tıklayıp açılan sayfadan "Eclipse IDE for C/C++ Developers" seçeneğini seçerek sizdeki bilgisayarın işletim sistemine göre Windows x64 veya x32 versiyonlarına göre ilgili programı masaüstüne şimdilik indirin.
Not: Eclipse'in bir çok program tipi vardır ve hep güncellenip versiyon yükselmektedir. Orjinal versiyonunu indirdiğinizde veya onu kullanmak istediğinizde Eclipse'deyken üst kısımdan "Window" seçeneği altından "Open Perspective" seçip "Other" seçip "C/C++" seçmemiz gerekecektir.

www.oracle.com sitesinde yer alan "JAVA JDK" son versiyonunu indirip kurulumunu sağlayalım.
*devamı gelecektir.

05.10.2014 - Arduino PDF Tarifleri
Üniversite zamanlarımda hazırlamış olduğum Arduino tariflerine dair PDF dosyalarını sizlerle paylaşıyorum:

İndirmek İçin: (Soldan sağa yukarıdan aşağıya sırayladır:)
Ladyana (Adafruit) Motor Shield İle Çalışmak
Arduino Wi-Fi Shield İle Çalışmak
Arduino.exe Başlatılırken Alınan Launch4j Hatası
Matlab Programı Üzerinden Bilgisayara USB Kablo İle Bağlı Arduino'nun LED Yakıp Söndürmesi Uygulaması
Arduino Nedir?

Yazmak istediğim diğer şeyler:
Bir gün dünya fazla akım çekerek eriyip yanacak alev topu olacak.

Bilmece: Yemek ile yenilir ama yemek gibi değildir. Bu nedir? Yanıt: Baharat

Burdur'un meşhur ceviz ezmesi vardır. Bir de Boyabat'ın meşhur ceviz, badem, fındık ezmesi vardır.

Caddelerimizdeki ve sokaklarımızdaki kaldırımlara taş döşenmemeli bunun yerine asfalt atılmalıdır. Çünkü taş döşemek çok ucuz gibi görünse de her sene kırılan taşların değişmesi gerekmektedir. Asfalt atıldığında ise topuklu ayakkabı giyen kadınlar yürümekte zorluk yaşamayacaklardır. Üstelik asfaltın onarımı çok daha kolay ve uzun süreli dayanma sağlamaktadır. Bakınız Budapeşte şehir merkezinin kaldırım düzenine. Oradaki muntazamlığa biz de ulaşabiliriz. Üstelik bu basit bir yoldur.

Yaşlı bir insana düzenli olarak 16 yaşındaki bir gençten alınan uygun kan nakli yapılırsa yaşlı birey gençleşir midir?

Tüm sahil şeritlerimiz için dalgaları yavaşlatarak kıyılarımızın kendiliğinden kumla dolmasını sağlamalıyız ki turizme kazandıralım kum birikmesiyle daha çevreci olup kayalıkları kumsallara çevirelim.

Mezarlığa gittiğinizde canlı çiçeklerle değil yapay çiçeklerle gidip bu çiçekleri toprağa saplamanızda hoşluk vardır. Çünkü canlı çiçek götürdüğünüzde bir müddet sonra solarsa kötü görüneceğinden dolayı yapay çiçek götürün ki sonsuza kadar canlı bir çiçek görünümü elde edin.

Kendine değer üretecek bir çok şey bulabilirsin ve bunları gerçekleştirip hayata uygulayabilirsin.

Akademisyen şirket kurmalı ki ticari gelir elde edebilsin ve sanayi ile ortak çalışabilsin. Üniversite içinde teknokent şirketi açarak sanayi şirketleriyle ortaklık ile olabilir bu oluşum.

Microsoft bir kooperatifçilik oluşumudur. Biz de şirketlerimizi kooperatif çatısı altında toplayalım ki kendi işini kurmak isteyip işten ayrılan şahsı tek bir çatı altında tutabilelim. Kooperarifçilikle şirketler kendi içinde bölünebilmeli. Kooperatifçilik bu sebeple çok önemlidir ve sen firmadan ayrılacağım ama çevremi kaybetmeyeyim dersen işte burada çok önem kazanmakta olacaktır.

Ali Poyrazoğlu'nun dediği gibi bizler birbirimizden bilgiler öğrenip kendimizi iyi yönetip farklı yöntemler geliştirerek büyürüz. Birlikte çalış ve öğrenerek birbirimizden çalışmanın öğrenmesini öğrenmeliyiz.

Neden çocuğumuza anneciğim ya da babacığım diye bazı zamanlar sesleniriz? Çünkü çocuğumza bakınca kendimizi görürüz ve bu da ayna gibi bize yansıma yapar çünkü o bu ailenin çocuğu ve anne ve baba çocuğunda kendisini görüyor kendi doğru veya yanlış öğretilerinin çocukta beden bulmalarını izliyorlar bu yüzden babacığım ya da anneciğim deniliyor ve çocuğun da kendilerine babacığım ve anneciğim demelerini istiyorlar. Bu sebeple karşınızdaki çocuğun nesi olduğunuzu hatırlatma imkanı bulursunuz.

Herkesin bu ülkeye bir borcu var. Ülke hedeflerinin karşılanmasında yardımcı olmalısın. Türkiye olarak daha çok çalışmaya ihtiyacımız var sanki tek kalan fert benmişim gibi. Bunu söylemek seni motive edecektir.

Yöneticiler çalışanına iş verdikten sonra kafam rahat olsun isterler. İş verdikten sonra onun yapılacağından kesin emin olmasını ister.

Marka odaklı olununca maksimum kalite kendiliğinden gelecektir.

Her şeyi hep en detayına kadar çalış ki bilgi güç versin sana.

Bir patron işe alırken ne düşünür? Bu arkadaşımız bize nasıl para kazandıracak?



Şimdiye dek kullandığım cep telefonu modelleri
2003? - 2004? Nokia 5110

2003 ila 2006 yılları arasında işletme müdürğ olan annem iş sebebiyle gündüz kullanmış bizler akşamları yılan oyunu oynardık. Eğlenceliydi :D


2004? - 2004? Panasonic GD55

Dayımın ikinci telefonu iş için bu telefondu. Hatta en küçük telefon piyasada buydu.


2004? - 2005? Sony-Ericsson K700i

Önce abim kullandı sonra bana kaldı bu telefon. Hafıza kartı desteği olmadığı için hafıza çabuk dolardı. Fotoğraf silmek zorunda kalırdık.


2005? - 2007? Siemens C55

Önce abim kullandı sonra bana kaldı bu telefon. Lise zamanlarıma kadar kullandığımı hatırlıyorum. Yanlış hatırlamıyorsam. O zamanlar abim Siemens'te çalışıyordu ve bütün telefonların özelliklerini öğrenmişti. Abim büyük insandır telefonu gözünden tanır olası olumsuz yanlarını bulurdu. C55 içerisinde Cubasis Mobile uygulmasını internetten indirip kurmuştuk ve 4 dizelik polifonik şarkılar besteleyebiliyorduk. Telefon hala daha bende durur şişmiş bataryasıyla birlikte ve bestelediğim şarkılar içerisindedir.


2007? - 2011 Sony-Ericcson K750i

Lise 4, üniversite hazırlık ve üniversite 1. sınıflarda hep cebimde bu telefon ve telefonun kot pantolonlarında bıraktığı cep izleri vardı. En çok kamerasını kullanarak panoya asılan ilanların fotoğrafını çekmeyi severdim. Müzik çalması çok önemliydi çok kaliteliydi. Üniversitede bu telefonu kullanarak elektromanyetik teori dersinde Bluetooth üzerinden bilgisayarımın faresini kontrol ettiğimde hocam bana da öğret demişti ve çok şaşırmıştı. Aynı zamanda Bluetooth üzerinden hack yapıp karşıdaki telefonun kişi listesini kopyalamak ve o telefon adına aramalar yapmak gibi müthiş özellikleri vardı.


2011 - 2013 Mart Samsung s5620 Monte

Belki Whatsapp uygulamasını çalıştırmıyordu ancak Facebook yüklü geliyordu. Kamerası kötü gibi olsa da hafıza kartı desteği çok güzeldi. Kibar telefon ve titreşim motorunu çok iyi programlamışlardı. Telefona vurdukça içindeki yayı hissetmek oldukça keyifliydi. Telefon hala bende durur.


2013 Mart - 2016 (devam) Samsung Galaxy Grand GT-i9082 Duos

2013 Mart ayında 1049TL'ye kliksa.com üzerinden verdiğim siparişle gelen çift hatlı ilk Android telefonumdur. Büyük heyecanla uygulamalar geliştirdiğim bir telefondur. Nice sene önceki telefonlarımı hep programlamak istemişimdir kısmet Android işletim sistemli telefonlaraymış :)


Sinop Havaalanına Ulaşım Çözümü


Boyabat Belediyesi ve Sinop Belediye'sinin internet sayfalarında yazdığı bilgilerden daha fazlasını yazayım istiyorum çünkü bir zamanlar karşılaştığım ulaşım sorunu sonucu bir çözüm buldum. Yine de önemli ve bakmanız gereken siteler şunlardır:

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Sinop Havalimanı Ulaşım bilgisi
Sinop Belediyesi İletişim Bilgisi
Sinop Haritası
Boyabat'tan Sinop'a doğru Boyabat yol kavşağından Sinop yönüne giden Boyabat --> Sinop minibüsleri var.
Boyabat Tur firması telefonu: 0368 315 19 18 Bu minibüsler şu saatlerde merkezden kalkıp yola çıkıyor:

Boyabat --> Sinop 15TL (01.11.2015 fiyatıdır)
07:45
08:30
10:45
13:00
17:00
Sinop --> Boyabat 15TL (01.11.2015 fiyatıdır)
09:00
12:00
13:30
15:00
17:00
Sinop şehir merkezindeyseniz PTT önüyle PTT'nin güneyinde(aşağısında) kalan minibüs durağı arasındaki bölgede Metro Turizm'e bağlı Mini Metro cinsinde servis araçları havaalanına sizi götürüyor. Ulaşım ücreti (01.11.2015'te) 3TL'dir. Sizi Sinop şehir merkezinden Sinop havaalanına götürecektir. Bu minibüs'ün hareket saatleri şöyledir:

25.10.2015 - 08.11.2015 arası her sabah 11:00'de Sinop şehir merkezinden Sinop havaalanına doğru hareket eder
08.11.2015 tarihinden sonra her sabah 10:00'da Sinop şehir merkezinden Sinop havaalanına doğru hareket eder
Not: Servis ücreti 3 TL'dir ve servisimiz uçağın inişine müteakip Havalimanından Sinop yönüne hareket etmektedir.Daha fazla bilgi edinin

Sinop PTT önünde havaalanı servisini beklediniz ama gelmediyse telefonu: 0368 271 44 42

Neye dikkat edeyim?
Eğer Boyabat (Güney) yönünden doğrudan havaalanına gitmek istiyorsanız mevcut servislerle bu mümkün değil (01.11.2015 itibarıyla). Bunun yerine Boyabat'tan önce Boyabat-->Sinop minibüsleriyle 15TL'ye Sinop otogara gitmeniz, otogardan 2TL'ye şehir merkezine giden minibüslere binmeniz, şehir merkezinde PTT önündeki durak ile PTT arasındaki yerde 3TL karşılığında Metro Turizm'in havaalanı servisine binmeniz ve Sinop havaalanına ulaşmanız gerekmekte. Yol biraz uzun ve fazla para ödemeniz gerekiyor. Toplamda 15TL + 2TL + 3TL = 20TL ulaşım parası harcamak durumundasınız ki Boyabat'tan Sinop havaalanına gidesiniz. Ters yönde de Sinop havaalanından Boyabat'a veya Kastamonu'ya gitmek istediğinizde de benzer şekilde önce havaalanından Sinop şehir merkezine 3TL ödeyerek Metro Turizm'in servisi ile şehir merkezine gitmeniz, şehir merkezinin girişindeki surlarda inip yolun karşısına geçip mavi minibüslerle otogara gitmeniz (2TL alıyorlar surlardan otogara, şehir merkezinden otogar için 3TL alıyorlar) ve otogardan hareket eden Boyabat ve çevre ilçeler minibüslerine binmeniz gerekmektedir.


Şimdi de çektiğim fotoğraflar ve videoları sizlerle paylaşayım. Sinop çok güzel bir yer

İstanbul Atatürk Havaalanına İniş Videosu





22.11.2015 - OrCAD'e giriş


Elektronik devrelerin analiz edildiği, grafik üzerindeki davranışlarının belirlendiği ve SPICE analizlerinin yapıldığı Cadence şirketine ait bir programdır. Üniversite yıllarımda yaptığım bazı çalışmalara yer veriyorum.
Amerika'lı Cadence firmasına ait bulunan buradan indirebilirsiniz. Bazı özelliklerin bu öğrenci versiyonunda kısıtlanmış olduğunu belirteyim.

Şu an itibarı ile en güncel sürüm v16.6 olup son çıkan versiyonu kullanmakta fayda var. Yeni sürüm var mı diye Wikipedia sayfasına arada sırada bakabilirsiniz.

Devamı gelecektir.